Web sitemize hoşgeldiniz, 30 Nisan 2025
REKLAM ALANI
Anasayfa » Teknoloji » Kaspersky, Dünya Parola Günü’nde yapay zeka ile parola oluşturmaya karşı uyarıyor!

Kaspersky, Dünya Parola Günü’nde yapay zeka ile parola oluşturmaya karşı uyarıyor!

REKLAM ALANI
Kaspersky, Dünya Parola Günü’nde yapay zeka ile parola oluşturmaya karşı uyarıyor!

Çoğu çevrimiçi hizmet ve uygulama kullanıcının bir parola oluşturmasını gerektiriyor. Muhtemelen bu şifrelerin çoğu günlük olarak kullanılmıyor ve bu da şifrelerin çoğunun tekrar kullanılma olasılığını artırıyor. Kötü parola yönetimi, isimlerin, sözlük kelimelerinin ve rakamların ortak kombinasyonlarına güvenilmesiyle daha da kötüleşiyor. Bu şifrelerin deşifre edilmesi nispeten kolay olmakla kalmıyor, aynı zamanda siber suçlular bir sitedeki şifreye erişim sağlarsa bu durum çok sayıda başka siteye erişimle sonuçlanabiliyor.

 

Aynı parolanın birden fazla kez kullanılmasının yarattığı güvenlik açığına karşı insanların benzersiz, rastgele parolalar oluşturması teşvik edilen bir durum. Ancak parola oluşturma ve yönetme zorlu bir görev olabiliyor. Şifre oluşturma ve yönetme yükünün üstesinden gelmek için, insanlar şifrelerini oluşturmak için ChatGPT, Llama veya DeepSeek gibi büyük dil modellerini (LLM’ler) kullanma eğilimine giriyorlar.

Bu durum kullanıcılara da cazip geliyor. Kullanıcılar güçlü bir parola bulmak için uğraşmak yerine, yapay zekaya “Güvenli bir parola oluştur” diye sorabilirler ve anında sonuç alabilirler. Yapay zeka rastgele görünen dizeler üretir. Bu da insanların öngörülebilir, sözlük tabanlı parolalar oluşturma eğilimini önlemeye yardımcı olur. Ancak bu görünüş de aldatıcı olabiliyor, yani yapay zeka tarafından üretilen parolalar göründükleri kadar güvenli olmayabiliyor.

 

Kaspersky Veri Bilimi Ekip Lideri Alexey Antonov, ChatGPT (OpenAI), Llama (Meta), DeepSeek gibi tanınmış ve güvenilir LLM’lerden bazılarını kullanarak 1.000 parola oluşturarak bunu test etti. “Tüm modeller iyi bir parolanın büyük ve küçük harfler, rakamlar ve semboller dahil olmak üzere en az 12 karakterden oluştuğunun farkında. Parolaları oluştururken de buna göre hareket ediyorlar” diyor Antonov. “Ancak pratikte algoritmalar genellikle parolaya özel bir karakter veya rakam eklemeyi ihmal ediyor. ChatGPT için parolaların %26’sı, Llama için %32’si ve DeepSeek için %29’u böyleydi. Ayrıca DeepSeek ve Llama bazen 12 karakterden daha kısa şifreler üretti”.

 

2024 yılında Alexey Antonov, parola gücünü test etmek için bir makine öğrenimi algoritması geliştirdi ve modern GPU’lar veya bulut tabanlı parola çözme araçları kullanılarak parolaların neredeyse %60’ının bir saatten kısa bir sürede kırılabileceğini buldu. Bu araç yapay zeka tarafından oluşturulan şifrelere uygulandığında sonuçlar endişe vericiydi. Zira bu parolalar göründüklerinden çok daha az güvenliydiler. DeepSeek tarafından üretilen parolaların %88’i, Llama tarafından üretilen parolaların %87’si sofistike siber suçluların saldırılarına dayanacak kadar güçlü değildi. ChatGPT’nin durumu biraz daha iyiyken, parolaların %33’ünün Kaspersky testini geçecek kadar güçlü olmadığı ortaya çıktı.

“Sorun şu ki LLM’ler gerçek rastgelelik yaratmıyor. Bunun yerine, mevcut verilerdeki kalıpları taklit ederek, çıktılarını bu modellerin nasıl çalıştığını anlayan saldırganlar için tahmin edilebilir hale getiriyorlar” diyor Antonov.

 

Daha güvenli parola yönetimi benimseyin

 

Kullanıcılar bu noktada yapay zekaya güvenmek yerine Kaspersky Password Manager gibi özel bir parola yönetim yazılımı kullanmalıdır. Bu araçlar birkaç önemli avantaj sunar.

İlk olarak, bu tür yazılımlar gerçek anlamda rastgelelik sağlayarak algılanabilir örüntüleri olmayan parolalar oluşturmak için kriptografik olarak güvenli jeneratörler kullanır. İkinci olarak, tüm kimlik bilgileri tek bir ana parola ile korunan güvenli bir kasada saklanır. Bu sayede yüzlerce parolayı hatırlama ihtiyacı ortadan kalkar ve parolalar ihlallere karşı güvende tutulur.

 

Ayrıca, parola yöneticileri otomatik doldurma ve cihazlar arasında senkronizasyon sağlayarak güvenlikten ödün vermeden girişleri kolaylaştırır. Birçoğu, kimlik bilgilerinin bir veri sızıntısında görünmesi durumunda kullanıcıları uyaran ihlal izleme özelliğine de sahiptir.

 

Yapay zeka birçok görevde yardımcı olabilirken, parola oluşturma bunlardan biri olmamalı. LLM tarafından oluşturulan parolaların kalıpları ve öngörülebilirliği, onları kırılmaya karşı savunmasız hale getiriyor. Kestirme yollara başvurmak yerine, siber tehditlere karşı ilk savunma hattınız olan saygın bir parola yöneticisine yatırım yapın. Veri ihlallerinin yaygınlaştığı bir çağda, her hesap için güçlü ve benzersiz bir parolanın gerekliliği tartışılmaz.

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ