Web sitemize hoşgeldiniz, 28 Mart 2024
Gözlem TV | Dünya'nın Dijital Gözlemcisi
Pamukkale Turizm
Anasayfa » Kültür & Sanat » Prof. Dr. Zafer Toprak “Abdülaziz Dönemi ve Osmanlı’nın Batı’ya Açılımı” konferansıyla SSM’de

Prof. Dr. Zafer Toprak “Abdülaziz Dönemi ve Osmanlı’nın Batı’ya Açılımı” konferansıyla SSM’de

Pamukkale Turizm
Prof. Dr. Zafer Toprak “Abdülaziz Dönemi ve Osmanlı’nın Batı’ya Açılımı” konferansıyla SSM’de

Şehzade’nin Sıra Dışı Dünyası: Abdülmecid Efendi sergi etkinlikleri devam ediyor.

 

Sakıp Sabancı Müzesi’nde Sabancı Holding’in desteğiyle gerçekleştirilen “Şehzade'nin Sıra Dışı Dünyası: Abdülmecid Efendi” sergisi, Türkiye sanat tarihinde derin izler bırakmış, kendisi de önemli bir ressam olan, hat, müzik ve edebiyat ile de ilgilenen, pek çok sanatçının ve kurumun da hamiliğini üstlenmiş Abdülmecid Efendi’nin hayatı ve sanatına ışık tutan etkinliklere ev sahipliği yapmaya devam ediyor.

 

Bu kapsamda Osmanlı ve erken Cumhuriyet devrine ilişkin pek çok sosyo-ekonomik çalışmaları bulunan Prof. Dr. Zafer Toprak’ın “Abdülaziz Dönemi ve Osmanlı'nın Batı'ya Açılımı” konulu konferansı 1 Şubat Salı günü saat 16.00’da çevrimiçi olarak düzenlenecek.

 

Konferansta, Abdülmecid Efendi, onun Doğu’yu ve Batı’yı kendi içinde harmanlamış, din ve geleneğine bağlı olmakla beraber Batı’ya da açık bir Osmanlı münevveri olmasında etkili olmuş babası Sultan Abdülaziz ele alınacak. Diplomasi amacıyla ilk kez önce Mısır, sonra da Avrupa’ya giden ilk sultan Abdülaziz’in hükümdarlık döneminin kapsamlı bir şekilde inceleneceği konferansta bu seyahatler ve dünya fuarlarının başlangıç noktası sayılan davet üzerine Osmanlı’nın da katıldığı 1851 Londra Sergisi, Batı’nın kültür kodları ve yaşam tarzıyla  ortaya çıkan Osmanlı “burjuva kültürü”,  turizm endüstrisi ve kabul edilen Batı hukuk normlarıyla Abdülaziz dönemi konuşulacak. Ücretsiz gerçekleştirilecek konferansa katılım için SSM’in web sitesinden kayıt yaptırmak yeterli olacak. 

 

Prof. Dr. Zafer Toprak

Tarihçi, yazar ve akademisyen. Mülkiye’nin Diplomasi ve Dış Münasebetler Şubesi’nden mezun oldu. Yüksek lisansını Londra Üniversitesi'nde, doktorasını İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde yaptı. Akademik çalışmaları 19. ve 20. yüzyıl Türkiyesi üzerine yoğunlaştı. 30 kitabı ve 250 dolayında makalesi yayımlandı.

 

1977'de Boğaziçi Üniversitesi Beşeri Bilimler Bölümü'ne katıldı. Minnesota ve  Paris üniversitelerinde  konuk öğretim üyesi olarak bulundu. Koç Üniversitesi’nde yirmi yıl ders verdi. 1992-2013 yılları arası Boğaziçi Üniversitesi’nin doktora programlarının yer aldığı Atatürk Enstitüsü’nün başında bulundu. 

 

Boğaziçi Üniversitesi Prof. Dr. Aptullah Kuran Üstün Hizmet ödülünü,  Osmanlı Bankası-Garanti Bankası Bankacılık ve Finans Tarihi ödülünü, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Sedat Simavi Ödülü’nü aldı. Uzun yıllar St. Olaf’ın (Minnesota) Orta Doğu programını yürüttü ve kendisine fahri doktora verildi. Bilim Akademisi aslî üyesidir.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Pamukkale Turizm
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.