Web sitemize hoşgeldiniz, 28 Mart 2024
Gözlem TV | Dünya'nın Dijital Gözlemcisi
Pamukkale Turizm
Anasayfa » Sağlık » 4 Şubat’ta dünya çorba içecek

4 Şubat’ta dünya çorba içecek

Pamukkale Turizm
4 Şubat’ta dünya çorba içecek

Dünyanın pek çok ülkesinde 4 Şubat, Ev Yapımı Çorba Günü olarak kutlanıyor. Bugün sofraların baş tacı olacak çorbalar arasında mercimekten yaylaya, tavuk suyundan işkembeye her damak tadına uygun seçenek bulmak mümkün. Meltem Demir’in favorileri ise nohutlu yoğurt, tarhana, körili karnabahar çorbaları.

 

‘Başlı başına yemek’

Çorba Günü hakkında bilgi veren Meltem Demir, “Çorbanın tarihi 10 bin yıl öncesine uzanıyor. Dünyanın her bölgesinde farklı içeriklerle yapılıyor. Avrupa’da Amerika’da başlangıç olarak görülüyor olsa da beyran, analı kızlı, yüksük gibi Türkiye’de başlı başına yemek olarak kabul edilen çorbalar var. 4 Şubat ise pek çok ülkede Ev Yapımı Çorba Günü olarak kutlanıyor. Çorba kışın soğuk günlerinin vazgeçilmezi olsa da bugün çok daha önemli yere sahip” dedi.

 

Çorba gününe özel tarifler

Çorba Günü’ne özel olarak Osmanlı Mutfağı’nın en önemli lezzetlerinden nohutlu yoğurt çorbası tarifi de veren Demir, gerekli malzemeleri “1 su bardağı haşlanmış nohut, 1 su bardağı yoğurt, 4 su bardağı su, 2 yemek kaşığı un, 1 adet yumurta, 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 çay kaşığı kırmızı toz biber, 1 çay kaşığı nane” olarak sıraladı.

 

Demir, çorbanın yapımı hakkında ise şunları söyledi: “Yoğurt, un ve yumurtayı bir kaba alıp mikserle çırpın. Tencereye alıp, suyu ve nohudu ilave edin. Tuzu serpip, iyice karıştırın. Kısık ateşte, koyu bir kıvama gelinceye kadar pişirin. Tereyağını tavada eritip, kırmızı toz biberi ilave edin. Çorbayı kaselere paylaştırıp, üzerine biberli yağı gezdirin ve nane serpip servis yapın.”

 

Evde kendi tarhanasını yaptığını aktaran Demir, tarhana ile Hindistan mutfağından korili karnabahar çorbalarının tariflerini de verdi:

 

Tarhana çorbası

Sıvı yağ bir tencereye alınır ve orta ateşte ısınırken 1 yemek kaşığı biber ve domates salçası konur.

İstenirse az kıyma da kavrulur.

Topak kalmaması için karıştırılır ve sıcak su ilave edilir.

Bir yandan da kasede olan ev tarhanasını suyla karıştırın ve kaynayan malzemelerin içine yavaş yavaş ilave edin. Çorbayı devamlı karıştırın ve kaynamaya bırakın.

Kaynarken arzuya göre nane, kırmızı biber, pul biber, karabiber atabilirsiniz.

En son 1 çay bardağı süt İle 2-3 dakika daha kaynatın.

Körili karnabahar çorbası

Malzemeler

1 kg karnabahar

2 çorba kaşığı sıvı yağ

1 adet kuru soğan

1 tatlı kaşığı ezilmiş sarımsak

1 tatlı kaşığı hardal tozu

1 tatlı kaşığı zerdeçal

1 tatlı kaşığı kimyon

1 tatlı kaşığı kişniş

1 tatlı kaşığı rendelenmiş taze zencefil

1 çorba kaşığı pul biber

1 su bardağı süt

5 su bardağı su

Tuz

Yapılışı: Soğanı küp küp doğrayın ve kimyon, zencefil ile birlikte sıvı yağda kavurun. Karnabaharı parçalara ayırıp üzerine ekleyerek soteleyin. Su ile baharatları da katıp karnabahar yumuşayıncaya kadar pişirin. Çorba piştiği zaman üzerine sütü de ilave edin.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Pamukkale Turizm
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.