Web sitemize hoşgeldiniz, 29 Mart 2024
Gözlem TV | Dünya'nın Dijital Gözlemcisi
Pamukkale Turizm
Anasayfa » Sağlık » Çocuğunuz okulda maskeyi çıkartmıyorsa aileler ne yapabilir?

Çocuğunuz okulda maskeyi çıkartmıyorsa aileler ne yapabilir?

Pamukkale Turizm
Çocuğunuz okulda maskeyi çıkartmıyorsa aileler ne yapabilir?

Uzmanlar maskeyi çıkarmak istemeyen öğrencilere karşı ailelerin sabırlı olmasını ve öğretmenleriyle işbirliği yapmasını öneriyor

 

2019 yılının Mart ayında hayatımıza giren maskeleri yavaş yavaş hayatımızdan çıkarmaya başladığımız bir döneme girdik. Pandemi boyunca kapalı alanlarda hastalığı önleyici en önemli bir araçlardan biri olarak görülen maske zorunluluğu 26 Nisan’daki Bilim Kurulu toplantısının ardından yapılan düzenlemeyle okullarda da kalktı. Bununla birlikte toplu taşıma araçları ve sağlık birimleri hariç, tercihe bağlı olarak kullanılan maskeleri çıkarmak konusunda kaygılı olan aile ve öğrencilerin sayısı hala epey yüksek. 

 

Hisar Okulları Rehberlik Birimi üst düzey sağlık-güvenlik tedbirleri ışığında yaşayarak hayatlarının iki yıldan fazlasını maske ile geçiren öğrencilerin ve ailelerin yeni düzene uyumunu kolaylaştırmak bazı öneriler hazırladı. Uzmanlar okula maskesiz gitmek istemeyen öğrencilere ailelerin ve sınıf öğretmenlerinin sabırlı olmasını tavsiye ediyor. Ayrıca çocuklara kızılmamasını, kaygılarının ciddiye alınıp, onlardan gelecek soruların yanıtlanmasının uyum süresini kısaltacağını ekliyorlar. 

 

Bu zorluğu aşmak için çocukla işbirliği yapmak önemli

Kaygılı bir çocuk maskesini çıkarmak ile ilgili akranlarına göre daha fazla zamana ihtiyaç duyabilir. Bu noktada yumuşak bir geçiş sağlanması ve ona anlayışla yaklaşılması gerekir. Çocuklar başlangıçta bir dakikalık sürelerle maske çıkarmaya başlayabilir ve zamanla kademeli olarak daha kalabalık yerlere daha uzun sürelerle çıkarak maske çıkarmaya başlayabilir. Dersler sırasında ve evde yeri geldikçe hastalıkların hayatımızda zaman zaman var olabileceğini ve tedbirler alarak hastalıklardan korunabileceğimiz anlatılması da çocukların hastalık hastası olmasını önleyecektir. 

 

Öğrencilerden gelebilecek sorulara aileler ve öğretmenler yanıt verirken aşağıdaki ifadelerden yararlanabilirler:

 

Okulda ve diğer kapalı mekanlarda neden maske takmıyoruz?

“Maskelerimizi önce bahçede çıkarabileceğimizi öğrendik. Doktorlar bize açık havada istersek kısa süreli maskemizi çıkarabileceğimizi söyledi. Biz de bahçedeyken istediğimiz zaman çıkardık, temiz hava aldık. Geçtiğimiz günlerde yeni bir haber geldi ve artık sınıflarımızda da maskelerimizi çıkarabileceğiz. 

 

Bunun hastalığın etkisi azalması, son zamanlarda çok az kişinin korona olması ve hasta olan kişilerin de hastalığı hafif atlatması gibi çeşitli nedenleri var. 

Hasta olan insanların sayısının azalması ile maskenin daha risksiz alanlarda takılması artık zorunlu değil. Hastane, otobüs, servis, metro gibi daha kalabalık yerlerde yani hastalığın insandan insana geçmesinin çok daha kolay olabileceği bu alanlarda hala bir süre daha maske takılması gerekiyor. Belki bir süre sonra orada da takmamız gerekmez.”

 

Neden bazı öğrenciler ve öğretmenler maske takıyor?

“Bu herkesin tercihine/isteğine bağlı, kimse başkasını maske takması ya da maskesini çıkarması için zorlayamaz. Bazı insanlar korona değil ama başka hastalıkları sebebiyle kendisini daha çok korumak isteyebilir. Yavaş yavaş korona ile ilgili kurallar da değişiyor. Sınıflarda da artık isteyen öğrenciler maskesini çıkarabilir ama isteyenler de takabilir. Bazı arkadaşlarımızın vücudu hastalıklara karşı daha hassas olabilir; onların vücutlarını veya evde yaşadığı kişileri daha dikkatle korumaları gerekebilir ve bu yüzden maske takmaları gerekebilir.” 

 

Hasta olursak ne yapacağız?

“Yaşamımızı sağlıklı bir şekilde sürdürmenin birçok yöntemi var. Maske bunlardan sadece bir tanesiydi. Biz her zamanki gibi ellerimizi sık sık yıkamaya ve sağlıklı beslenmeye devam edeceğiz. Öksürürken ve hapşırırken ağzımızı mendille veya kolumuzla kapatmaya devam edeceğiz. Sınıfta rahatsız veya hasta hisseden, ateşi çıkan olursa revirde kontrolleri yapılacak. Hasta olan çocuk evde dinlenecek ve iyileşince tekrar okula dönecek.” 

 

Öğretmenler kaygılı çocuklara sabırla yaklaşmalı

Öğretmenler sınıflarda maskesini çıkarmak istemeyen ve kaygılanan bir çocuklara sabırla yaklaşmalı. Onlara kendilerini rahat hissediyorlarsa bir süre daha maske kullanabileceklerini söyleyebilirler. Ayrıca havalar ısındığı için sınıfların daha sık havalandırıldığını ve kendilerini korumak için eskisi kadar maskeye ihtiyaç duymadıklarını hatırlatabilirler. Kendini güvende hisseden öğrenciler bir süre daha maskesini takmakta serbest olduğunu ama havalar ısındıkça maske takmak zor olacağı için istediği zaman maskesini çıkarıp daha rahat nefes alması ve sonra istiyorsa yeniden maskesini takabileceği belirtilmeli. 

 

Hisar Okulları’nın eğitim modeli bilim, mühendislik, sanat ve tasarım alanlarını kapsıyor

Hisar Okulları kurulduğu ilk günden bu yana, dünya ile rekabet edebilen öğrenciler yetiştirmek üzere; bilim, mühendislik, sanat, tasarım gibi farklı alanların ilişkilendirildiği bir eğitim modeli ve akademik program sunuyor. Okul; en küçük yaşlarından başlayarak, her düzeydeki öğrenciler için ilgi alanları doğrultusunda deney ve gözlem odaklı bilgi ve beceri edinme fırsatları yaratıyor. Bu becerilerle donanmış öğrenciler yaşam yolculuklarına, sorun belirleme, çözüm üretme ve bu çözümleri sebatla uygulamaya koyma tecrübesiyle başlıyorlar. 1522 öğrencisi olan okulun mezunları, Türkiye ve dünyanın önde gelen eğitim kurumları ve kuruluşlarında eğitim ve çalışma hayatlarına devam ederken, içinde bulunduğu toplumun ilerlemesine de katkı veriyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Pamukkale Turizm
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.